فیلتر خشک یکی از انواع متداول سیستم های پالایش در ایستگاه های تقلیل فشار است. از این تجهیز معمولاً آخرین مرحله فیلتراسیون استفاده میشود، فیلتراسیون در این مخزن در یک مرحله انجام میگیرد.که بر اساس جدا کردن ناخالصی های همراه گاز در حین عبور از المنت های استوانه ای عمل میکند.
المنت ها به شکل استوانه های توخالی بوده که پیرامون آن با صافی های مناسب پر شده و مانع از عبور ذرات آلاینده از خود میشوند. این المنت ها بسته به میزان نوع آلاینده های همراه گاز و همچنین شرایط عملیاتی (حجم گاز، دما و فشار طراحی و...) دارای جنس و ابعاد متفاوتی هستند که تفاوت آنها در میزان پایداری، بازدهی پالایش و قطر ذرات فیلتر شده است. جنس المنت ها میتواند از کاغذ، الیاف پلی پروپیلن و یا پارچه بوده و به اشکال و حالات مختلفی چین خورده و یا صاف باشد.
این المنت ها در دو نوع بیرون به داخل و داخل به بیرون ساخته میشوند، که در ایران بیشتر از نوع داخل به بیرون استفاده میشود. در نوع بیرون به داخل ذرات ناخالص گاز پس از برخورد با سطح بیرونی المنت از گاز جدا شده و گاز تمیز از داخل المنت به ادامه فرایند هدایت میشود، ناخالصی های مانده در بیرون از المنت توسط شیر درین زیر فیلتر به بیرون از فیلتر فرستاده میشوند. در نوع المنت داخل به بیرون گاز از داخل المنت وارد شده و ذرات ناخالص گاز پس از برخورد با دیواره داخلی المنت از گاز جدا شده و در محفظه داخلی المنت انباشته میشود، گاز تمیز از قسمت بیرونی المنت به ادامه فرایند هدایت میشود. پس از تعویض المنت ذرات ناخالص موجود در المنت همراه با المنت از مخزن خارج میشود.
بهترین و متعارف ترین معیار برای تشخیص زمان تعویض کارتریج و یا لزوم بازبینی و تمیز نمودن آنها، بررسی افت فشار ایجاد شده میان جریان ورودی به فیلتر و خروجی از آن است. لذا تعبیه تجهیزاتی به منظور اندازه گیری و نمایش اختلاف فشار بر روی تمامی فیلترهای مجهز به سیستم کارتریج ضروری است.